logo Duurzamer Tilburg Duurzamer Tilburg

Nieuws

Tweedehands spullen hebben iets karaktervols en unieks

19 juli 2024 Nieuws duurzamertilburg

"Deze heb ik uit een bakje bij Kringloop Tilburg gehaald. Gelukkig waren het er twee." Elsje lacht. Twee karakteristieke, metalen handvatten met een zwarte handgreep die prima passen op de originele, zwarte deur in het jaren 30 huis van Elsje Aarts - de Bie en Jules Aarts.

Op hun Instagram account Wijwonenfijn noemen Elsje en Jules zichzelf 'Kringlopers en interieur enthousiastelingen'. Wie een kijkje in hun huis neemt, weet dat daarvan geen woord gelogen is. 

Elsje en Jules woonden eerst in de Clarissenhof. In coronatijd verhuisden ze naar hun karaktervolle jaren 30-woning aan de Ringbaan West. Een huis waar veel aan moest gebeuren. Elsje: "Het was een beetje uitgeleefd. We zijn meteen met de belangrijkste dingen aan de slag gedaan, de keuken o.a. en het toilet. Niet dat het nu allemaal klaar is. Dat ben je eigenlijk nooit in een klushuis, maar het is wel heel fijn wonen hier." 

Hun stijl in de Clarissenhof was naar eigen zeggen wat meer 'industrieel'. In het huis aan de Ringbaan is dat anders. Een duidelijke jaren 30-stijl in de meubels en de accessoires. Passend bij het karaktervolle huis zelf. Warme kleuren (zalmroze en paars) op de muren en veel hout. "Veel van de spullen in ons huis zijn unieke items, spullen die je ergens anders niet ziet. Dat vind ik het mooie van tweedehands", vertelt Jules. "We kopen ook wel nieuwe dingen", vult Elsje aan. “Maar bij voorkeur zoveel mogelijk tweedehands. Niet alleen meubels en accessoires, maar ook kleding.”

Random shoppen

Elsje en Jules vinden circulair leven en dus veel tweedehands kopen heel belangrijk. Elsje: "Het is misschien een cliché, maar wij vinden de natuur heel belangrijk. We willen goed met de aarde omgaan. Niet alles nieuw kopen, maar zoveel mogelijk kijken naar dingen die opnieuw te gebruiken zijn. Dat hebben we niet alleen met meubels, maar ook met kleding. Die bergen nieuwe kleding die retour komt van online shoppen, dat vind ik erg. Daar wil ik liever niet aan meedoen. Maar er is nog wel meer dat ons aantrekt in tweedehands. Die spullen hebben een eigen karakter en zijn vaak enig in hun soort. En ik heb ook het idee dat de kwaliteit van tweedehands een stuk beter is, het is robuust materiaal. Als je ziet hoe oud sommige spullen hier zijn. En dat kan nog jaren mee." Jules vult aan: “We vinden het superleuk om naar spullen op zoek te gaan. Niet van tevoren bedenken wat je wil hebben, maar random winkels aflopen en tegen iets moois aanlopen. We zijn ook niet teleurgesteld als we niks vinden in een winkel. Een interieur moet ook groeien. Je moet het de tijd geven.”

Passie voor interieur

Elsje en Jules zijn nu zo'n zeven jaar aan het verzamelen. Handelen doen ze niet. Jules lacht. "Daar zijn we ook helemaal niet de types voor." Elsje stak Jules aan met het vintagevirus. (Richting Jules) "Toen wij elkaar leerden kennen was jij er nog niet zo mee bezig. Ik heb je duidelijk aangestoken. Op mijn kinderkamertje was ik al bezig met het mooier maken van meubeltjes. Met het verzamelen van spullen. Bij mij zat de passie voor interieur er al vroeg in." 

Tuttemurullen

Jules en Elsje hebben zeker favoriete winkels waar ze regelmatig komen. 'Kringloop Tilburg bijvoorbeeld' klinkt het in koor. Elsje: "Maar ook Oker vintage in Eindhoven of Tuttemurullen in Waalwijk. Het is niet zo dat we daar meerdere keren per week komen, maar toch wel een aantal keer per maand." "Maar sommige dingen kopen we ook wel op andere plekken", vult Jules aan. "De bank die daar voor ons raam staat bijvoorbeeld. Die kwamen we tegen in een bloemenwinkel. De stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of die te koop was. Dat kon. Ik ben er nog steeds heel blij mee. Ik vind 'm prachtig." Elsje is nog steeds heel blij met het TV-meubel en dressoir. "Die passen heel mooi bij elkaar. Dat was liefde op het eerste gezicht. En het wijnrek dat in de keuken staat. Dat vind ik ook bijzonder." 

Een bepaalde kooptactiek hebben de twee niet. Al ziet Elsje altijd wel heel snel of er iets moois in de ruimte staat. Ze lacht. "Dat wijnrek dat ik net noemde zag ik bijTweedehands het Festival. Ik ben toen meteen naar die stand gelopen. Jules stond toen nog ergens anders. Niet dat ik er dan meteen opduik, maar ik denk dan wel: 'dat heeft potentie in ons huis'. Dat wil ik heel graag hebben. Daar probeer ik dan wel voor te zorgen. Maar niet werken met mijn ellenbogen hoor, dat dan weer niet." 

Genieten

Harde onderhandelaars zijn Jules en Elsje niet. Ze lachen. Jules: "We vragen meestal wat het kost en dan betalen we dat bedrag ook. Het gebeurt wel eens dat we achteraf te veel hebben betaald. Voor dat tafeltje bijvoorbeeld (wijst naar een mooi houten bijzettafeltje). Maar oké, ik vind het nog steeds heel mooi. Dat vind ik belangrijker. We komen ook wel in vintagewinkels die best forse prijzen vragen. Maar als we het echt mooi vinden, hebben we dat ervoor over. Wij vinden de spullen allemaal nog wel betaalbaar." Elsje vult aan. “En heel veel mensen in onze omgeving weten dat we dit mooi vinden. Die geven ook vaak spullen aan ons. Die twee stoelen daar bijvoorbeeld kreeg ik van een vriendin en die mooie, oude glaasjes met plaatjes van fruit erop geschilderd van een tante. Wat Jules net ook zei: het hoeft niet meteen compleet te zijn. Iets kan ook groeien. Ik geniet elke dag van de spullen in ons huis.”

Dit verhaal is uit een reeks, in samenwerking met Tweedehands het Festival.

Bekijk ook het filmpje met Elsje en Jules, gemaakt door Yentl Vlachos.